سفایر
گونه: کروندوم نوع: سفایر (Sapphire)
سفایر از زبان لاتین به معنی آبی گرفته شده و نخست به نوع آبی رنگ آن سفایر گفته میشود. اکنون سفایر به تمامی رنگ های گونه کروندوم به استثنای قرمز متوسط تا تیره و قرمز متمایل به ارغوانی گفته میشود. سفایر دومین کانی سخت بعد از الماس می باشد. علاوه بر خواص آن به دلیل سختی بالای خود قابلیت استفاده در مصارف صنعتی نیز دارد ولی آنچه این جواهر را منحصر به فرد کرده است زیبایی خیره کننده آن است که به صورت مصنوعی در آزمایشگاه ها برای اهداف صنعتی یا تزئینی نیز ساخته می¬شود.
سفایر به رنگهای آبی روشن، آبی تیره، سبز آبی، زرد کم رنگ، زرد، زرد روشن سبز کم رنگ، سبز ـ زرد، ارغوانی، قرمز روشن دیده می¬شود. عنصر رنگ دهنده سنگ سفایر آبی، آهن و تیتانیوم می باشد و عنصر وانادیوم باعث رنگ بنفش در این گوهر می شود. مقدار کمی از آهن در ترکیب شیمیایی این گوهر باعث ایجاد رنگهای زرد و سبز می شود و عنصر کروم نیز رنگ صورتی پدید می آورد.
به دلیل تنوع رنگهای سفایر در بازارهای تجاری برای تمایز انواع سفایر معمولاً واژه سفایر را برای رنگ آبی و سایر انواع سفایر را با رنگ مربوطه مانند سفایر نارنجی، سفایر بی رنگ و غیره ذکر میکنند (سفایر نارنجی را Salmon از سریلانکا و Padparadcha و سفایر بی رنگ را Leuco-Sapphire می گویند).
معادن مهم سنگ یاقوت کبود عبارت اند از: استرالیا، برمه، سریلانکا، تانزانیا، هندوستان (کشمیر)، تایلند و در نهایت ماداگاسکار که یکی از غنیترین آنها میباشد. البته معادن کماهمیت تری نیز در کشورهای برزیل، کامبوج، کنیا، مالاوی، زیمبابوه، ایالات متحده و فنلاند یافت میشود.
در سال ۱۹۶۶ یک سنگ سفایر ستاره ای ۶۳۰۰۰ قیراطی با وزن 6/12 کیلوگرم در برمه میانمار یافت شد.
بزرگترین سفایر که تا به حال تراشیده شده مربوط به یک یاقوت کبود Millenium Sapphire با وزن ۶۱۵۰۰ قیراطی است که در سال ۱۹۹۵ در ماداگاسکار یافت شدهاست.
ستاره هند با وزن ۵۳۶ قیراط بزرگترین یاقوت کبود با تراش ستاره ای در موزه تاریخ طبیعی نیویورک است.
نظر کاربران :
نظر خود را ثبت کنید
برای ثبت پیام باید وارد حساب کاربری خود شوید.